Proč se učit anglicky

Má vůbec ta angličtina cenu? Je mi to k něčemu dobré? Budu z toho něco mít? Nebyla by lepší němčina? Jestliže Vás napadají podobné otázky, pak bychom tu pro Vás měli pár argumentů... pochopitelně mluvících ve prospěch angličtiny :-)

Proč je dobrý nápad naučit se anglicky? No přeci proto, že...

Angličtina je mezinárodní jazyk číslo jedna

Co se stane, když se na letišti potkají dva lidé, co si nerozumí? Nejčastěji se jeden z nich automaticky zeptá: "Do you speak English?". Angličtina je jednoznačně nejpoužívanější jako "univerzální jazyk", s kterým se domluvíme kdekoliv na světě.

Největší podíl soudobých znalostí lidstva je napsán anglicky

Mezinárodní vědecké časopisy se píší anglicky. Nejlepší učebnice a encyklopedie jsou anglicky. Vícejazyčné zdroje mají často největší podíl anglických článků.

Např. v oblíbené Wikipedii je v současnosti cca 4 miliony článků anglicky, jen něco přes 1 milion francouzsky a zhruba stejně tak německy. Česky je cca 200 tisíc článků. Anglické články jsou navíc řádově častěji editované a díky tomu i přesnější, aktuálnější, srozumitelnější a relevantnější.

Jinými slovy, chcete-li se něco dozvědět, je obvykle mnohem výhodnější hledat to v angličtině než v češtině. Ostatně proč myslíte, že se na všech vysokých školách bez rozdílu učí angličtina?

Angličtina je jednoduchý jazyk

Ve srovnání s většinou světových jazyků je angličtina jeden z nejjednodušších, ačkoliv nutno dodat, že zde platí známé "Easy to learn, hard to master".

Anglicky mluvící část světa je ekonomicky nejvlivnější

Dá se to srovnat třeba podle hrubého domácího produktu. Angličtina je podle tohoto měřítka cca 3x "výkonnější" než druhá japonština.

Pro angličtinu existuje nejvíce studijních materiálů

Učebnic, nahrávek, videí, atp. Pro angličtinu se to zkrátka shání nejlíp a je největší výběr, takže je i lepší šance najít kvalitní kousky.

Angličtina je nejpoužívanější jazyk ve výpočetní technice

I když je dnes již mnoho programů lokalizovaných (přeložených) do češtiny, né vždy tomu tak je, zvláště pak u menších anebo specializovaných aplikací. I u lokalizovaného software je pak často nápověda nebo její části k dispizici jen v jiných jazycích, téměř vždy v angličtině.

O důležitosti výpočetní techniky v dnešní době snad není sporu. A studiem angličtiny si usnadňujete váš rozvoj v této oblasti. Zabijete tak vlastně dvě mouchy jednou ranou.

Angličtina je nejžádanější jazyk pro studium i zaměstnání

Umět anglicky se mnohde vyžaduje a téměř všude se to alespoň v minimální míře očekává.

Zaujal Vás článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište nám na email info@ajslovicka.cz .

Kam dál?