Trénujte si výslovnost pomocí diktování

Mobilní zařízení dnes umožňují text nejen psát, ale i diktovat. V tomto článku si ukážeme, jak můžete funkce diktování využít na Anglických slovíčkách a trénovat si tak vaši výslovnost.

Společnost Apple nedávno vydala novou verzi svého operačního systému iOS (verze 8.0). Jednou z novinek je i možnost diktování textu. Platforma Android společnosti Google má podobnou funkci již delší dobu. Podobné snahy existují již řadu let, nicméně až nyní se diktování stává i skutečně prakticky použitelné, díky stále se zlepšující kvalitě rozpoznávání mluvené řeči.

Funkce diktování je zajímavá sama o sobě, přináší však navíc i nové možnosti v souvislosti s aplikací Anglická slovíčka. Umožňuje totiž slova v tréninku zadávat hlasem. Můžete si tak trénovat nejen znalost slovíček, ale i jejich správnou výslovnost.

Nastavení zařízení (iPad)

Nejprve je nutné si Vaše zařízení vhodným způsobem nastavit. Následující návod ukazuje, jak si nastavit metody zadávání na zařízení iPad. U zařízení s OS Android je postup obdobný.

Důležité: Než budete pokračovat, ujistitěte se, že je Váš operační systém iOS aktualizovaný na verzi 8!

Abyste mohli diktovat anglická slova a systém je nechápal jako slova česká, je nutné přidat si na vašem zařízení anglickou klávesnici.

Otevřete Nastavení → Obecné → Klávesnice, ...

... klikněte na tlačítko Přidat novou klávesnici...

... a vyberte Anglická.

Tím je přidání anglické klávesnice hotovo.

Diktování v praxi

Nyní budete moci na virtuální klávesnici přepínat mezi českým a anglickým jazykem pomocí ikony s piktogramem globusu (viz obrázek níže). Zvolený jazyk ovlivňuje prediktivní zadávání a také právě diktování. Vlastní diktování pak aktivujete stiskem tlačítka s piktogramem mikrofonu.

Co je dobré vědět

Jak asi očekáváte, diktování není dokonalé. Jeho úspěšnost závisí na několika faktorech:

  • Správné vyslovení slova - nejčastější příčina špatného rozpoznání je špatné vyslovení samohlásek. Místo "bed" pak dostanete "bad", atp. V tom případě je nutné slovo smazat a zkusit to znovu.
  • Delší slovo je snazší nadiktovat než kratší - u krátkých slov je mnohem více slov zvukově podobných.
  • Běžné slovo je snazší nadiktovat než slovo vzácné - tzn. že např. "snake" nadiktujete snadno, zatímco slovo "clasp" vám bude nabízet "class", "cost" a jiná zvukově podobná, ale mnohem běžnější slova.
  • Diktování zohledňuje kontext - zvlášť se proto hodí diktovat fráze, jejichž rozpoznávání je vysoce úspěšné.

Některá slova přes diktování dost dobře nezadáte - ta pak musíte napsat ručně.

Úspěšnost rozpoznávání pro jednotlivé slovníky

Nejvyšší úspěšnost je pro slovníky Základní fráze, Pokročilé fráze a Základní slovní zásoba. Pro tyto slovníky byste měli být schopni nadiktovat naprostou většinu slov a frází. Jestliže se vám to nedaří, je na vině spíše nepřesná výslovnost nežli špatné rozpoznávání.

U slovníku Rozšířená slovní zásoba nadiktujete asi 80% slov na první pokus a dalších asi 10% na více pokusů. Podobně je na tom slovník Business English.

U slovníku Slovní zásoba pro fajnšmekry již diktování vyžaduje zvýšené úsilí - a často více pokusů - u velké části slov.

(Uvedené údaje jsou pro diktování v angličtině na zařízení Apple.)

Závěrem

Diktování plně nenahradí zápis slov na klávesnici, vnáší však do celého procesu učení zajímavý nový rozměr - trénujete si při něm i výslovnost. Je tedy rozhodně příjemnou změnou a zpestřením.

Pozn. na závěr: Pamatujte, že diktování je vlastností Vašeho mobilního zařízení, nikoliv Anglických slovíček. Nepřesnosti v diktování proto pro Vás nemůžeme žádným způsobem ovlivnit.

Zaujal Vás článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište nám na email info@ajslovicka.cz .

Kam dál?