Aktivní vs. pasivní angličtina

Všichni chtějí umět jazyk aktivně a přitom skoro všichni ho umí převážně pasivně. Zvláštní, že? Proč tomu tak je? Jak z pasivních znalostí udělat aktivní? A potřebujeme to ve skutečnosti vůbec k něčemu?

Je dobře známo, že většina lidí umí jazyk spíše pasivně než aktivně. Pojďme se zamyslet nad tím, proč tomu tak je:

  • Pasivní dovednosti jsou více využívány než aktivní - Jsme sice zvyklí všude slyšet, jak je důležité umět jazyk aktivně, ale realita je, že pasivní dovednosti jsou pro nás jako čechy mnohem důležitější a využívanější.

    Většina z nás žije v ČR. Celý den mluvíme česky, doma i v práci. Většina toho, co píšeme, je také česky. Jen někteří z nás využívají i aktivní aspekty jazyka na denní bázi. Na druhou stranu s nějakým textem či nahrávkou se pasivně setkává dnes a denně, zejména na Internetu, skoro každý.

  • Pasivní dovednosti mají přirozenou zpětnou vazbu - Jestli něčemu rozumíme nebo ne poznáme sami, hned a zadarmo. Ale abychom zjistili, jak dobře něco říkáme nebo píšeme, potřebujeme někoho, kdo 1) umí jazyk lépe než my a 2) je ochotný trávit čas tím, že naši činnost hodnotí. To obvykle stojí peníze.

  • Aktivní znalost je podmíněna znalostí pasivní - Není možné něco umět aktivně a neumět to zároveň pasivně. Je tak jedině přirozené, že získáváme znalosti nejdříve pasivní a až v druhé fázi je převádíme na aktivní.

  • S aktivními znalostmi neseme kůži na trh, s pasivními nikoliv - Když něco přečteme a rozumíme tomu napůl, nikdo na to obvykle nepřijde. Často porozumíme např. hlavní myšlence a to, že ztratíme některé detaily, si mnohdy ani sami neuvědomujeme. Avšak pokud mluvíme či píšeme, nedostatky v našich dovednostech jsou hned dány na odiv a nejsou-li skvělé, nezřídka sklidíme posměch.

    Přirozenou reakcí mnoha lidí pak je "zalézt do ulity" a aktivním aspektům jazyka se vyhýbat. To má však nežádoucí efekt. Co neděláme, v tom se zhoršujeme. Uzavírá se bludný kruh, který vede k posilování pasivní znalosti na úkor aktivní.

Ve světle výše uvedených skutečností není vůbec divu, že většina z nás jazyk ovládá převážně pasivně.

Jak se naučit anglicky aktivně

Tedy co s tím? Jak již bylo naznačeno výše, potřeba ovládat jazyk aktivně je z velké části dána naším přáním a nikoliv reálnými požadavky, které na nás život klade. Pokud však aktivní znalosti chceme dosáhnout, není jiná cesta než jazyk začít aktivně využívat.

Několik tipů, jak na to:

  • Nestyďte se - Budou se vám posmívat, budou dělat narážky, ale to vás nesmí odradit. Nesmíte se nechat zahnat do výše zmiňované ulity a stydět se jazyk používat.

  • Přispívejte do diskusních fór - Baví vás letectví? Najděte si anglické fórum pro letecké nadšence a pravidelně do něj přispívejte.

  • Založte si blog - Piště anglicky články o věcech, co vás zajímají. Čím více toho napíšete, tím více se toho naučíte.

  • Mluvte s lidmi - Navštěvujte kavárny zaměřené na procvičování jazyka, používejte skype a další voice chaty s cizinci.

  • Pracujte pro mezinárodní firmu - Můžete-li, nechte se zaměstnat ve firmě, kde je částečně mezinárodní prostředí, nebo kde je předpoklad využívání angličtiny.

  • Navštěvujte kurzy - Nezapomínejte ani na klasickou výuku. Kurzy angličtiny jsou hodnotné zejména v tom, že máte okamžitou zpětnou vazbu. Ta je v procesu učení velmi důležitá. Osobní přístup má také své nesporné výhody. Hodně však záleží na kvalitách lektora.

  • Zaplaťte si učitele - Jestliže si to můžete dovolit, není nad individuální výuku, ideálně s rodilým mluvčím. Nezapomeňte mu říct, že se chcete zaměřovat na aktivní používání jazyka, ať vám nepřinese křížovky.

Zaujal Vás článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište nám na email info@ajslovicka.cz .

Kam dál?