Jak se naučit anglicky

Chcete se naučit angličtinu, ale nevíte jak začít? Nebo přemýšlíte jak co nejvíce zefektivnit Vaše studijní návyky, abyste se méně času učili a více času trávili příjemnějšími aktivitami? Pak je tento článek právě pro Vás.

Předně je třeba si uvědomit, že naučit se jazyk není něco, co zvládnete za týden. Jakékoliv zázračné metody, které slibují skvělé a rychlé osvojení jazyka, jsou nesmysl. Studium jazyka chce čas a tedy znamená značnou osobní investici.

Co znamená umět jazyk

Konvenčně se rozlišují čtyři základní dovednosti:
  • Reading (čtení, tj. porozumění psanému projevu)
  • Listening (poslech, tj. porozumění mluvenému projevu)

  • Speaking (mluvení, tj. schopnost sám v cizím jazyce slovně vyjadřovat vlastní myšlenky)
  • Writing (psaní, tj. schopnost v cizím jazyce psát texty)
První dvě uvedené dovednosti představují pasivní znalost jazyka, druhé dvě pak aktivní. K osvojení každé z těchto dovedností je zapotřebí trochu něco jiného, naštěstí však mají i mnoho společného. Hlavním pojítkem pak jsou pochopitelně slovíčka, protože ta potřebujete vždy a ke zvládnutí všech těchto dovedností.

Tedy jak na to?

Nejlepší způsob, jak se něco naučit, je začít to dělat. Pamatujte, že je nanejvýš důležité, abyste dělali to, co vás baví. Jinak toho totiž brzy necháte a budete opakovaně znovu a znovu začínat, až nakonec skončíte jako věčný začátečník. Pokud vás např. nebaví číst romány, tak je v žádném případě nečtěte jenom kvůli angličtině!

Pokuste se v co největší míře studovat angličtinu děláním toho, co byste stejně dělali, i kdybyste se nechtěli anglicky učit.

Možnosti ke studiu angličtiny jsou všude kolem nás. Následuje několik tipů. Vyberte si z nich ty, které vás osloví a které jsou vhodné pro vaši úroveň pokročilosti:

  • Hodně čtěte - cokoliv! - Čtěte triviální texty jako cedule, směrníky, ceníky aj. běžné v turistických lokalitách, kde vidíte zároveň českou a anglickou verzi. Čtěte návody k elektronice, co jste si koupili. Přepínejte webové stránky do angličtiny. Instalujte si programy v angličtině, i když třeba nabízejí češtinu (překlad je obvykle stejně nepřesný). Kdekoliv máte na výběr mezi češtinou a angličtinou, vyzkoušejte si alespoň na chvíli anglickou verzi.

  • Poslouchejte! - Totéž co pro čtení platí pro poslech. Kupte si příště při návštěvě některé památky audio-guide v angličtině, zastavte se u akustických informačních tabulí a alespoň chvíli poslouchejte. Sledujte tutoriály na YouTube, podcasty a videorecenze zaměřené na témata, která vás zajímají. Je toho opravdu mnoho!

  • Naučte se teoretické základy - Pokud jste nikdy angličtinu nestudovali, začněte navštěvovat nějaký kurz. Potřebujete se naučit úplné základy a to vás nejlépe naučí ve škole. Jestliže jste ve škole tuto příležitost neměli, zaplaťte si některý z mnoha dostupných kurzů pro začátečníky. Vždy choďte jen na kurz, který odpovídá vaší úrovni jazyka. S příliš lehkým kurzem ztrácíte čas, s příliš těžkým také a navíc vás bude demotivovat.

  • Čtete zjednodušené texty - Wikipedia nabízí možnost číst články ve zjednodušené angličtině (simplified english). Pokud chcete radši držet v ruce klasickou knihu, k dostání je mnoho textů, jedno i dvojjazyčných, které jsou odstupňované podle míry zjednodušení. Pro nejjednodušší zjednodušené knížky vám stačí už 200-300 slov! A to se dá naučit za pár dní! Bohužel se takto vydává převážně klasika, která řadu lidí nebaví.

  • Hrajte počítačové hry - Zejména adventury a RPGčka jsou skvělý prostředek k rozšiřování slovní zásoby. Nehrajte střílečky, strategie, a další žánry, které obsahují textu poskrovnu. Ty vás sice mohou bavit, angličtinu ale nezlepší.

  • Sledujte seriály a pořady - Nejprve s anglickými titulky a pak bez nich. Nesledujte je s českými titulky, protože tím se skoro nic nenaučíte. Budete překvapeni, o kolik snazší je porozumět anglickému pořadu s anglickými titulky ve srovnání s tím, když jej sledujete bez titulků.

  • Dělejte různé testy, kvízy, apod. - Samozřejmě v AJ.

Snad vás tento seznam inspiroval. Pamatujte však, že se jedná jen o obecný návod, ale vy sami víte nejlépe, jaké činnosti vás baví a vyhovují vám.

Proč je tak důležité dělat to, co nás baví, a učit se jazyk jako vedlejší efekt?

Rozhodnutí naučit se dobře jazyk je velký závazek. Abyste to zvládli, musíte tomu věnovat obrovské množství času. Tento čas nejde nijak nahradit nebo obejít, zázračné metody nefungují.

Kdybyste spočítali, kolik hodin trvá naučit se výborně angličtinu, a dali tuto hodnotu do poměru s délkou vašeho života v hodinách (kdy nespíte), bude se zřejmě pohybovat v řádu jednotek procent! To je však ohromné číslo! Málokdo je - podvědomě - schopen studiu jazyka tolik obětovat.

Naštěstí je pomoc snadná - neobětujte nic a učte se jazyk děláním toho, co vás baví!

Zaujal Vás článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište nám na email info@ajslovicka.cz .

Kam dál?