Změna režimu využívání šifrovaného spojení

Anglická slovíčka nově používají šifrované spojení pro celý web a to vč. tréninku. Má to výhody, ale i nevýhody. Původní chování je možné nastavit pomocí nové volby v Profilu. Podrobnosti v článku.

Co se mění?

Anglická slovíčka doposud využívala šifrované spojení (protokol HTTPS) pouze pro vybrané podstránky, např. pro stránku přihlašovací, objednávkovou, atp. Pro jiné podstránky, mj. např. i pro samotný trénink, se používalo nešifrované spojení. Toto řešení si kladlo za cíl nabídnout nejlepší kompromis mezi bezpečností vs. rychlostí aplikace. Nově se protokol HTTPS používá plošně pro celý web, tzn. pro všechny podstránky a to vč. tréninku.

Má to nějaký vliv na běžné používání aplikace?

Prakticky ne, jedná se o změnu technologickou, z hlediska běžného uživatele spíše nevýznamnou. Aplikace bude fungovat stejně jako doposud, bude o něco lépe zabezpečená, zato ale může mít v některých případech o něco horší odezvy, protože šifrované spojení má větší režii nežli spojení nešifrované.

Proč k této změně došlo?

Důvodem jsou především sílící tlaky ze strany výrobců prohlížečů a vyhledávačů, kteří dnes prosazují používání protokolu HTTPS vždy, všude a za všech okolností, bez ohledu na specifika konkrétních webů a bez ohledu na reálné potřeby jejich uživatelů.

Co když chci zachovat předchozí stav? Vyhovovalo mi to!

Na stránce Profil najdete novou volbu: "Používat šifrování jen na vybraných stránkách.". Pakliže si tuto volbu aktivujete, aplikace se pro Vás bude chovat stejně jako doposud. Zapnutí této volby Vám přinese o něco lepší odezvy v tréninku, zvlášť v době vyššího vytížení serveru, za cenu o něco horší úrovně zabezpečení, kterou ale považujeme stále za dostačující pro daný účel.

Zaujal Vás článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište nám na email info@ajslovicka.cz .

Kam dál?