Angličtina není jenom o slovíčkách!

Náš server se zaměřuje na rychlý trénink anglické slovní zásoby a tak asi nikoho zrovna nepřekvapí, že se čas od času stáváme terčem kritiky typu "Ale vždyť to není jen o slovíčkách!". V tomto článku si ukážeme, jaká je role slovní zásoby v kontextu zvládnutí angličtiny.

Angličtina skutečně není jenom o slovíčkách. Ostatně nikdy jsme nic takového ani netvrdili. Znamená to ale, že studovat slovíčka je špatný přístup? Myslíme si, že nikoliv. Auto také není jenom o motoru. Jenže bez motoru se zrovna moc daleko nedostaneme. A stejné je to s angličtinou a slovíčky.

Nechceme zde jakkoliv zpochybňovat důležitost gramatiky, znalosti idiomů, reálií, kolokací, výslovnosti, aj. To vše má ve studiu své místo. Neříkáme, že slovíčka jsou to jediné, co by měl student zvládnout. Myslíme si ale, že jsou to nejdůležitější a zároveň usnadňují studium všeho ostatního.

Slovíčka a jazyková bariéra

Bez slovíček se nedá domluvit. Bez gramatiky ano. Pochopitelně to nebude nic, co byste si chtěli dát za rámeček. Nedostatečná slovní zásoba je však hlavním faktorem jazykové bariéry a zároveň hlavním důvodem, proč lidé zůstávají chyceni v pasti věčného začátečníka.

Studovat slovíčka má smysl. A to i bez kontextu. S dostatečnou slovní zásobou jsme totiž schopni číst a porozumět hlavním myšlenkám sdělení, jsme schopni se lámaně dorozumět, zkrátka můžeme začít jazyk reálně používat. A to je významný mezník. To je hranice, která odděluje svět věčných začátečníků a těch ostatních.

Význam slovíček pro jazykové dovednosti

Všechny čtyři základní jaykové dovednosti - čtení, psaní, poslech i mluvení - vyžadují dobrou slovní zásobu. Slovíčka přeci nejsou potřeba jen ke čtení! Například poslech je v podstatě o rozpoznávání známých slov a frází v mluvené řeči. Bez předchozí znalosti slov je ale jen ztěží můžeme rozpoznat!

Studium slovíček je samozřejmě vhodné kombinovat se studiem gramatiky a dalšími činnostmi, neboť tak rychleji dosáhneme lepších výsledků.

Jsou slovíčka jen pro začátečníky?

Rozhodně ne! U pokročilých studentů angličtiny význam budování a udržování slovní zásoby neklesá, spíše naopak. Pokročilý angličtinář už gramatiku umí a nemá se skoro co jiného učit než právě slovíčka a jejich použití v různých kontextech. Navíc si potřebuje opakovat stávající slovní zásobu a udržovat ji aktivní.

Abychom to shrnuli. Nemyslíme si, že jazyk je jenom o slovíčkách. Slovíčka jsou však podle našeho názoru bezkonkurenčně nejdůležitějším aspektem jazyka, protože:

  • Jsou nejvýznamnějším faktorem jazykové bariéry.
  • Všechny čtyři základní jazykové dovednosti staví na slovní zásobě.
  • Dobrá slovní zásoba významně usnadňuje další studium jazyka.
  • Studenti všech úrovní pokročilosti potřebují trénovat nebo udržovat slovní zásobu.

Tak co? Ještě si myslíte, že trénování slovní zásoby je ztráta času?

Zaujal Vás článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište nám na email info@ajslovicka.cz .

Kam dál?