Analyzátor anglických textů

Po menší letní odmlce dnes přicházíme s novou funkcí. A ne tak ledajakou. Představuje totiž spojovací článek mezi naší aplikací a světem "tam venku". Jmenuje se Analyzátor anglických textů.

Co to je?

Pomocí analyzátoru můžete v anglickém textu vyhledat slovíčka a vytvořit si z nich slovníček k vytisknutí nebo uživatelský slovník pro funkci Moje slovníky (pouze ve verzi PRO).

Do analyzátoru můžete zadat libovolný text. Může to být cokoliv - zpráva ze CNN, článek z Wikipedie nebo třeba "Úvod do konstrukce parních turbín". Je to na vás. Zadejte si tam co potřebujete a co vás zajímá.

Co přesně analyzátor dělá?

Analyzátor pro vás v textu vyhledá slovíčka a řekne Vám:

  • Jak dobře slovní zásoba, kterou denně trénujete na AJS, pokrývá zadaný text.
  • Odhadne pro vás obtížnost textu po stránce použité slovní zásoby.
  • Ukáže vám, v jakém poměru jsou v textu zastoupena základní a pokročilá slovíčka.

Každé jednotlivé slovíčko se navíc obarví podle následujícího klíče:

  • Zelená - nalezená slovíčka (přesná shoda).
  • Modrá - slovíčka nalezená v jiném tvaru (např. množné číslo, minulý čas, průběhový čas slovesa, atp.).
  • Žlutá - vlastní jména (Petr, Sidney, USA, atp.). Detekce vlastních jmen není 100%, její úspěšnost je však dostačující.
  • Fialová - minulé tvary nepravidelných sloves.
  • Šedá - triviální slovíčka ("a", "the", "don't", atp.).
  • Červená - nenalezená slovíčka.

Z takto zpracovaného textu si můžete jednoduchým nástrojem vybrat slovíčka, která chcete, a vytvořit si z nich slovníček. Jsou vám při tom k dispozici filtry, kterými můžete z výsledků vyřadit nežádoucí skupiny slovíček.

Předpokládejme například, že už dobře zvládáte základní slovní zásobu. Základní slovíčka ale tvoří větší část slovní zásoby téměř libovolného textu. V takovém případě zřejmě budete chtít z vytvořeného slovníčku základní slovní zásobu vyřadit, aby slovníček nebyl příliš dlouhý. Jindy můžete chtít v textu z nějakého důvodu ponechat vlastní jména. Toto a podobné úkony v analyzátoru provedete několika málo kliknutími.

Profiltrovaný seznam slovíček máte poté možnost upravit v editačním formuláři, který vám umožňuje provést dodatečné ruční úpravy. Můžete například:

  • Odstranit nežádoucí slovíčka.
  • Upravit anglická slovíčka do jiného tvaru (např. z množného čísla "dogs" na jednotné "dog").
  • Přidávat, odstraňovat nebo měnit analyzátorem nalezené překlady.
  • Doplnit význam u slovíček, která systém nezná.

Co je možné s výsledným slovníčkem dělat?

Hotový slovníček si můžete vytisknout. Uživatelé s prémiovými účty, kteří mají k dispozici funkci Moje slovníky, si navíc mohou slovníček uložit a rovnou ho začít trénovat v tréninku.

Slovíčka lze také přidat k některému již existujícímu uživatelskému slovníku. Tímto způsobem je např. možné z několika desítek článků z BBC sestavit vlastní slovníček pojmenovaný "BBC World News". Ten pak můžete trénovat a zakrátko tak zvládnete specifickou slovní zásobu tohoto zpravodajského serveru.

Tohle všechno přitom můžete udělat aniž byste jakákoliv slovíčka hledali, sami překládali nebo ručně zadávali.

Analyzátor najdete tady.

Zaujal Vás článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište nám na email info@ajslovicka.cz .

Kam dál?