Nastavitelný průzkumník a další novinky

Dnešní aktualizace přináší několik novinek, které jsou na první pohled spíše drobnější, avšak ve svých důsledcích poměrně významně rozšiřují možnosti aplikace.

Nastavitelný průzkumník

První novinkou je nastavitelný průzkumník.

O co jde?

V profilu si nyní můžete zvolit, jaké slovníky se vám mají v průzkumníku zobrazovat. Máte tak možnost vyřadit slovníky, které vidět nechcete. Např. protože jsou pro vás zatím příliš těžké.

K čemu to je?

Tato novinka Vám umožňuje nastavit si aplikaci tak, aby lépe vyhovovala vaší pokročilosti a vašim potřebám. Můžete se tak soustředit jen na oblasti slovní zásoby, které jsou pro vás v danou chvíli nejdůležitější a to ostatní si nechat na jindy...

Jak to funguje?

Průzkumník zkrátka ignoruje všechna slova z jiných slovníků než z těch, která chcete vidět. Pozor! Týká se to všech sekcí průzkumníku, takže když např. zakážete zobrazovat fráze, tak nebudete mít k dispozici příkladové věty, atp.

Jediná výjimka nastává v případě hledaného slova. U toho se vždy zobrazí všechny významy ze všech systémových slovníků - to je záměr. Podrobnosti a vazby na jiná slova (synonyma, homonyma) už jsou však opět profiltrované dle nastavených kritérií.

Jak to nastavím?

Velmi jednoduše. Podívejte se do profilu, dál už bude vše jasné. Zde si můžete zvolit jednotlivé slovníky, nebo využít předvoleb dle vaší pokročilosti (A1-C2). Po provedení změn nezapomeňte kliknout na tlačítko "Uložit nastavení".

Co když mi to vyhovuje tak, jak to bylo doposud?

Pokud vám vyhovuje plné zobrazení, jednoduše nic neměňte a aplikace se bude chovat jako doposud.

Uživatelské slovníky v průzkumníku

O co jde?

Průzkumník nyní umí zobrazovat také obsah uživatelských slovníků.

K čemu to je?

Tato zdánlivě malá změna ve skutečnosti významně rozšiřuje možnosti uplatnění aplikace. Umožňuje totiž každému uživateli vybudovat a vypilovat si v průběhu let vlastní online slovník.

Abyste si mohli slovíčka přidávat, potřebujete přístup do plné verze, avšak již jednou vytvořený obsah bude v průzkumníku navždy viditelný a to i po vypršení vašeho přístupu do plné verze!

Jak to funguje?

Úplně stejně jako v případě systémových slovníků až na to, že musíte být přihlášení. Pokud se slovo vyskytuje v uživatelském a zároveň i v systémovém slovníku, záznam ze systémového slovníku má přednost.

Kdo uvidí obsah mých slovníků?

V tuto chvíli vidíte obsah svých slovníků pouze vy a pouze po přihlášení.

Co když mi to vyhovuje tak, jak to bylo doposud?

Pokud si nepřejete, aby byl obsah vašich slovníků vidět v průzkumníku, pak si v profilu jednoduše zaškrtněte volbu "Nezobrazovat v průzkumníku slovíčka z mých slovníků".

Poznámky ke slovíčkům

O co jde?

Další novinkou je možnost si ke každému slovíčku napsat vlastní poznámku.

K čemu to je?

Tato nová funkce vznikla na žádost některých uživatelů plné verze, kteří si přáli mít možnost doplňovat si do systému vysvětlivky - např. aby si mohli přidat příkladovou větu i tam, kde ji systém k dispozici nemá.

Jak to funguje?

Poznámka je jednoduše text, který je vázaný ke konkrétnímu uživateli a ke konkrétnímu slovu (např. "dog"). Tento text se zobrazuje v průzkumníku, v nové sekci na konci.

Abyste své poznámky viděli, musíte být přihlášení. Abyste své poznámky mohli editovat, musíte mít zaplacenou plnou verzi. I po jejím vypršení však své poznámky navždy uvidíte.

Kdo uvidí moje poznámky?

Stejně jako v případě slovíček z uživatelských slovníků i poznámky vidíte pouze vy.

Závěrem

Výše uvedené novinky spolu souvisejí a navzájem se doplňují. Všechny popisované změny byly dnes odpoledne "překlopeny" do provozní verze a jsou proto s okamžitou platností všem k dispozici.

Zaujal Vás článek? Dejte o něm vědět ostatním! Máte připomínky? Napište nám na email info@ajslovicka.cz .

Kam dál?